BC HVO Airborne!

De businessclub van HVO weet altijd wel iets origineels te verzinnen, maar de helikoptervluchten spannen voorlopig de kroon.

Businessclub HVO Airborne!De businessclub van HVO weet altijd wel iets origineels te verzinnen, maar de helikoptervluchten spannen voorlopig de kroon. Vroeg in de ochtend werd de helikopter, een witte ???, met ruimte voor de piloot en 2 passagiers geparkeerd op veld 3 van HVO. Alle belangstellenden hadden een ticket ontvangen met daarop de tijd waarop hun vlucht zou vertrekken. Later die middag werd het heliplatform verplaatst naar veld 1 en konden de wachtende passagiers vanaf de warme HVO terminal het landende en vertrekkende toestel toestel bekijken.

Hoe was het zullen de bezoekers van het HVO complex zeggen? Ondergetekende mocht zelf met de laatste vlucht van die dag mee en het moet gezegd, het was heel bijzonder. Zelf heb ik al de nodige vakantievluchten met een gewoon vliegtuig gemaakt, maar dit was heel iets anders.

Bekijk grote kaart

Het begint al met de start; de motor komt op toeren, maar je beweegt nog geen meter. Met een bescheiden beweging van de stick komt het toestel rustig van het gras los en draait kalmpjes rond zijn as. Om te beginnen vliegt de piloot eerst rustig richting veld 2 achter zijn collega aan, om vervolgens bij de cornervlag weer een kwart slag te draaien en daarna al stijgend over het Gebako veld het complex te verlaten. Met elkaar praten kan vanaf het moment van opstijgen alleen als het heel hard gebeurd. Op een kruishoogte van ong. 200 meter en met een snelheid van 150 km/uur wordt een rondje langs de snelweg, achter het Polderpoort complex, langs de Vlaardingse vaart, over de polder achter de Foppeplas, over het A4 tracé en weer terug naar het HVO complex gemaakt.

Als je zo in die geheel glazen cockpit zit en je probeert je constant te oriënteren en bekende plaatsen van Vlaardingen te vinden, heb je regelmatig het gevoel dat je stil in de lucht hangt. Het aanvliegen voor de landing was dat juist niet. Het toestel verliest snel hoogte, om tot slot heel gecontroleerd en vederlicht op het gras tot stilstand te komen.

De helikoptervlucht van BC HVO, voor alle passagiers een bijzondere ervaring die lang in het geheugen zal blijven.

Geef een reactie